Inovator:Stela Toma

Stela Toma, Șefa Bibliotecii Publice Comunale Tătărăuca Veche, r. Soroca. Participant la Fondul de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne cu inițiativa de a replica serviciului modern de bibliotecă „Dezvoltarea afacerilor în agricultură”.

 

Ce serviciu modern de bibliotecă ați replicat și de ce considerați necesar implementarea acestuia în alte biblioteci?

În cadrul inițiativei „Fondul de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne” am replicat serviciul modern „Dezvoltarea afacerilor în agricultură”. Biblioteca este un centru comunitar care activează grație și pentru membrii comunității, iar replicarea acestui serviciu care se bucură de popularitate în rândul localnicilor noștri, demonstrează importanța bibliotecii în localitate și noile roluri pe care ni le asumăm. Observând interesul multor localnici față de agricultură și succesul de care s-a bucurat serviciul în localitate noastră, am considerat binevenit replicarea lui și în alte localități pentru a extinde numărul de beneficiari.

Cum inițiativa „Fondul de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne” v-a ajutat să realizați replicarea acestui serviciu?

Aplicând cu această inițiativă la Fondul de Replicare a Bibliotecii Moderne, am beneficiat de susținere și consultanță din partea programului Novateca, care a încurajat realizarea transferului de cunoștințe către alte 8 biblioteci din raionul Soroca. Totodată, în rezultatul replicării acestui serviciu, am sporit vizibilitatea și imaginea bibliotecii noastre atât în rețeaua de biblioteci Novateca, cât și în comunitate, promovând intensiv succesele și realizările bibliotecii.

Ce provocări ați întâlnit în procesul de aplicare la Fondul de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne și transmiterea cunoștințelor în procesul de replicare? Cum ați depășit aceste provocări?

Identificarea unui partener de nădejde constituie un factor cheie în realizarea oricărui serviciu. Deși, inițial, eram puțin preocupați de acest aspect, am reușit să stabilim un parteneriat de succes cu ONG „Nectar TV” și am beneficiat de susținere din partea autorităților publice locale și a Secției Cultură Soroca.

Ce impact are replicarea acestui serviciu de bibliotecă asupra comunităților și cum planificați să asigurați componenta de durabilitate? În ce măsură aceste servicii contribuie la modernizarea bibliotecii?

Replicarea acestui serviciu asigură sustenabilitatea lui și creează posibilități de dezvoltare pentru un număr mai mare de utilizatori. Prin intermediul acestui serviciu, biblioteca oferă suport informațional tuturor doritorilor de a iniția o afacere proprie în domeniul agriculturii. Totodată, grație parteneriatului creat cu ONG „Nectar TV”, participanții beneficiază de instruiri și consultanță din partea specialiștilor. Spațiul și tehnologia modernă de care dispune biblioteca noastră oferă o platformă optimă pentru realizarea acestor instruiri și inițierea unor discuții în grup. Aici, beneficiarii află despre noile tehnologii utilizate în agricultură, cercetează piața de desfacere și află despre noile metode de ambalare a produselor.

O bibliotecă modernă răspunde necesităților comunității, iar replicarea acestui serviciu are un impact pozitiv asupra membrilor comunității, ajutându-i să-și dezvolte noi competențe și să valorifice potențialul afacerii pe care și-o doresc.

Ce mesaj aveți pentru colegii Dvs. privind aplicarea la inițiativa „Fondul de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne” și replicarea serviciilor moderne de bibliotecă?

Fondul de Dezvoltare a Bibliotecii Moderne este o inițiativă foarte binevenită, care ne oferă noi oportunități de dezvoltare profesională și de diversificare a serviciilor pe care le prestăm. Vreau să îndemn toți colegii să aplice la această inițiativă și să asigure modernizarea bibliotecilor și dezvoltarea comunităților prin oferirea acelor servicii care răspund tendințelor și necesităților moderne de informare, cum ar fi cele din domeniul IT, e-guvernare, angajare în câmpul muncii sau inițiere a unei afaceri, etc.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site