28/08/2017

12 lideri de bibliotecă aduc inovația acasă grație Inițiativei de Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii

Rolul bibliotecarilor în societatea modernă continuă să crească, dând naștere unor noi lideri care adoptă inovația, aduc schimbarea în biblioteci și sporesc oportunitățile de dezvoltare ale comunităților în care activează. Pentru a susține în continuare bibliotecarii și comunitățile, programul Novateca a facilitat recent participarea a 12 lideri bibliotecari din Moldova la un program de 3 săptămâni, desfășurat la Centrul Mortenson pentru Programe Internaționale de Bibliotecă de pe lângă Universitatea Urbana-Champaign din Illinois, SUA, în cadrul Inițiativei de Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii.

Înarmați cu întrebări cheie și subiecte pentru explorare, cei 12 inovatori de bibliotecă de la bibliotecile rurale Crihana Veche și Taxobeni, bibliotecile raionale Telenești, Ungheni, Râșcani și Căușeni, precum și de la Biblioteca Municipală Bălți, Biblioteca Municipală Chișinău, Biblioteca Națională pentru Copii, Biblioteca Națională, Asociația Bibliotecarilor din Moldova și Consiliul Biblioteconomic Național au ajuns în America, pregătiți să obțină noi perspective și idei pentru dezvoltarea bibliotecilor.

În cadrul Inițiativei de Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii (LILI), participanții au beneficiat de o gamă largă de sesiuni interactive și au învățat cum să presteze servicii de bibliotecă atractive și utile pentru comunitățile lor. Toate sesiunile de instruire, vizitele de studiu la biblioteci și activitățile extracurriculare le-au oferit bibliotecarilor posibilitatea să asimileze idei și practici noi și i-au încurajat să exploreze în continuare potențialul bibliotecilor de acasă.

Un bibliotecar călător: lecțiile învățate în timpul programului de instruire de la Centrul Mortenson, SUA

Eugenia Bejan, Secretar al Consiliului Biblioteconomic Național

Cetățenii trebuie să înțeleagă că bibliotecile le aparțin. Acestea funcționează pentru că sunt finanțate din impozitele pe care cetățenii le achită.

Americanii sunt conștienți de faptul că o anumită cotă din impozitul pe care îl plătesc este folosită pentru dezvoltarea și întreținerea bibliotecilor; de aceea, bibliotecarii fac tot posibilul pentru a răspunde necesităților comunității și a oferi membrilor acesteia servicii utile.

Pentru a informa cetățenii despre oportunitățile oferite de bibliotecă și a obține fonduri suplimentare pentru dezvoltarea lor, bibliotecarii desfășoară frecvent activități de advocacy și campanii de colectare de fonduri. În acest context, Asociația Bibliotecarilor Americani (ALA) desfășoară campania națională „Bibliotecile transformă comunitățile”, care urmărește consolidarea comunităților și oferă bibliotecilor instrumentele necesare pentru a asigura schimbarea și a gestiona eforturile tuturor actorilor comunitari.

Nu există conceptul de „loc neobișnuit” pentru bibliotecarii dornici să comunice cu membrii comunității și să evalueze necesitățile acestora.

Dacă cineva consideră straniu să mergi la piața fermierilor pentru a afla care sunt necesitățile lor și ale cumpărătorilor, acest lucru nu este valabil pentru bibliotecarii americani. Reprezentanții Bibliotecii Publice Urbana merg lunar la piața fermierilor, unde organizează activități interactive pentru copii, promovează servicii și cărți noi și înregistrează noi utilizatori de bibliotecă. Fiind în SUA, i-am însoțit și noi la piață, unde am realizat scurte interviuri video cu agricultorii și cumpărătorii și am afla care servicii de bibliotecă prezintă interes pentru ei.

Bibliotecile aparțin membrilor comunității, fapt pentru care ei trebuie să fie implicați în planificarea strategică și acțiuni de fundraising, în designul spațiilor și serviciilor bibliotecii.
În SUA, bibliotecile beneficiază de suportul fundațiilor de fundraising, care se ocupă de atragerea investițiilor pentru dezvoltarea bibliotecilor. Pe lângă aceasta, există așa-numitele grupuri „Prietenii bibliotecii”, formate din utilizatori și susținători ai bibliotecilor, care fac voluntariat, desfășoară activități de advocacy și fundraising, comercializează cărțile excluse din colecțiile bibliotecii.

La Biblioteca Publică din Urbana, Laboratorul de computere și spațiul pentru adolescenți „Teen Open Lab” au fost concepute și remodelate împreună cu utilizatorii de bibliotecă. De asemenea, majoritatea serviciilor de bibliotecă pentru tineri au fost inițiate chiar de aceștia, bibliotecarii oferindu-le doar suport logistic, resurse de bibliotecă și spațiu.

Colecțiile de bibliotecă se diversifică în corespundere cu interesele utilizatorilor.
Majoritatea bibliotecilor din America pun la dispoziția utilizatorilor nu doar cărți, publicații seriale și DVD-uri, ci și jocuri, instrumente muzicale, tablete, ebook reader-e și camere video. Există foarte mulți tineri pasionați de muzică care ar vrea să învețe să cânte la chitară, dar nu își pot permite să cumpere una. În așa mod, bibliotecile devin resurse extrem de utile care oferă utilizatorilor posibilitatea să ia instrumente muzicale cu împrumut.

Biblioteca este locul unde fiecare poate beneficia de instruiri în utilizarea tehnologiilor informaționale și acces gratuit la internet.
Biblioteca Publică din Chicago are o echipă de bibliotecari-tutori – „Cyber Navigators” – care oferă utilizatorilor bibliotecii atât instruiri IT de grup, cât și individuale. Bibliotecarii de la Biblioteca Publică din Urbana organizează evenimente sociale pentru utilizatorii care solicită asistență în utilizarea tehnologiilor informaționale, unind astfel membrii comunității și implicându-i în activitățile bibliotecii.

Bibliotecile din SUA integrează componenta de educație IT în multe din activitățile destinate copiilor, sporind astfel curiozitatea lor și ghidându-i în activități de programare și gestionare a conținutului online.

Bibliotecarii utilizează o paletă diversă de resurse online gratuite pentru a iniția servicii și a elabora materiale omoționale.
În cadrul inițiativei LILI, bibliotecarii și-au format abilități noi de utilizare a aplicațiilor software pentru elaborarea materialelor promoționale, cum ar fi crearea poveștilor digitale în Story Maps și elaborarea posterelor utilizând aplicația Canva. Totodată, am învățat să înregistrăm filmulețe video de promovare a serviciilor de bibliotecă.

Bibliotecarii trebuie să-și promoveze bibliotecile, apelând la date statistice.
Bibliotecarii trebuie să-și consolideze istoriile de succes cu date statistice relevante, prin care să demonstreze impactul pozitiv pe care îl are biblioteca asupra comunităților. Atunci când se prezintă portofoliul bibliotecii, este important de evaluat publicul țintă și de utilizat date statistice care să-i convingă să investească în dezvoltarea bibliotecii.

Biblioteca este un hub unde utilizatorii vin ca să creeze, să inventeze și să învețe.
Bibliotecile din SUA dezvoltă servicii care contribuie la consolidarea abilităților utilizatorilor și îi ajută să fie mai bine informați. Astfel, orice utilizator poate găsi programe interesante în secția pentru copii care se axează pe formarea competențelor STEM sau își poate îndrepta atenția către Maker Space-uri și FabLab-uri atractive, care se bucură de o mare popularitate în rândul adolescenților. Adulții deseori participă în grupuri de studiu, unde bibliotecarii facilitează utilizarea cursurilor online utilizând platforma MOOC.

Obținând un bagaj bogat de lecții învățate și nu numai, participanții LILI și-au luat angajamentul să aplice tot ce au învățat în SUA și să-și cultive în continuare abilitățile de lideri, împărtășind noile abilități și idei, dar și servind drept exemplu pentru întreaga comunitate de bibliotecari din Moldova.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site