18/09/2018

Legea cu privire la biblioteci și succesele bibliotecilor din Moldova în centrul atenției la Conferința Internațională Next Library din Berlin

La 13 septembrie, Evan Tracz, directorul programului Novateca, Andrei Chistol, Secretarul de Stat pentru Cultură, Eugenia Bejan, secretarul Consiliului Biblioteconomic Național din Moldova și expertul din Suedia în domeniul bibliotecilor, Inga Lunden, au participat la ediția 2018 a conferinței Next Library din Berlin, facilitând o sesiune interactivă și o discuție panel despre modul în care noua lege a bibliotecilor sprijină dezvoltarea bibliotecilor publice modernizate din Moldova ¬– proces facilitat de programul Novateca în ultimii 7 ani.

Sesiunea interactivă a adus în atenția comunității internaționale de bibliotecari procesul de revigorare a întregii rețele de biblioteci publice din Moldova, începând cu investiții în tehnologie, instruiri, analiza și promovarea datelor, până la noua lege a bibliotecilor care încorporează toate elementele-cheie ale unei viziuni moderne a bibliotecilor publice și recunoaște rolul lor de spații publice multifuncționale care răspund nevoilor comunității, oferind acces la servicii IT, educație non-formală și servicii de socializare.

În cadrul sesiunii interactive, Secretarul de Stat pentru Cultură al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a oferit o imagine de ansamblu a acestor eforturi și ce înseamnă acestea pentru dezvoltarea generală a Republicii Moldova. „Noua lege cu privire la biblioteci răspunde atât nevoilor comunităților, cât și ale bibliotecarilor și cuprinde toate schimbările pe care le-am obținut în ultimii ani cu sprijinul continuu al programului Novateca”, a menționat Andrei Chistol. „Am reușit să investim în dezvoltarea capacităților bibliotecarilor și am transformat cu adevărat modul lor de a vedea lucrurile. Bibliotecile nu mai sunt doar pentru lecturare și activități culturale, ci oferă servicii adaptate la nevoile comunităților și sunt platforme excelente pentru implementarea priorităților guvernamentale”, a adăugat el.

Alți lideri ai sistemului de biblioteci din Moldova și experți internaționali au facilitat, de asemenea, o discuție în grup cu privire la unele dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltării bibliotecilor – de la infrastructură și dezvoltare profesională folosind ultimele tendințele în educația non-formală și integrarea instrumentelor IT în biblioteci, până la eforturile de advocacy și adaptarea cadrelor juridice. „În timp, bibliotecile modernizate din Moldova au format o nouă coaliție de centre comunitare, iar legea a fost creată pentru a „codifica” această schimbare de perspectivă și cultură într-un cadru care va sprijini dezvoltarea continuă a bibliotecilor în viitor”, a concluzionat Evan Tracz.

În plus, Oxana Andreev, directorul Bibliotecii Polone de la Chișinău, a prezentat în cadrul sesiunii Ignite Talks unul dintre serviciile inovatoare oferite de biblioteca sa – crearea de cărți senzoriale – și a subliniat cum biblioteca a identificat necesitatea pentru un astfel de serviciu, cum a fost acesta adaptat la așteptările și posibilitățile tinerilor mame care obișnuiau să vină regulat la bibliotecă împreună cu copiii, și cum au fost create aceste cărți, devenind un instrument excelent pentru educația non-formală și sporirea creativității.

Pentru mai multe detalii din cadrul Conferinței Next Library, vă invităm să urmăriți interviul directorului programului Novateca și Secretarului de Stat pentru Cultură, și să aflați impresiile Oxanei Andreev.

În 2017, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea nr. 160 cu privire la biblioteci, care intră în vigoare la 18 februarie 2019, și vizează consolidarea bibliotecilor publice din Moldova și sprijinirea acestora pentru a fi în continuare utile și integrate în comunitățile pe care le deservesc. Legea prevede accesul public gratuit la Internet, instruiri și servicii incluzive moderne, participarea autorităților publice centrale și locale la dezvoltarea continuă a bibliotecilor și sprijinirea dezvoltării profesionale continue a bibliotecarilor.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site