26/08/2016

Inspirație pentru Inovație

După cum poetul Samuel Ulman a scris, tinerețea nu este un moment al vieții, ci o stare de spirit, un temperament al voinței, o calitate a imaginației, o predominanță de curaj peste timiditate, o dorință puternică pentru aventură care predomină asupra dorinței de a alege căile ușoare. Cu siguranță, vocile tinere sunt cruciale pentru eficiența generală a multor programe și inițiative, inclusiv dezvoltarea bibliotecilor.

Douăzeci și doi tineri bibliotecari din 17 regiuni au participat la prima "Școală de Vară pentru Tinerii Bibliotecari" care a avut loc în perioada 8-12 August. Evenimentul dat este prima școală de acest gen pe care a organizat-o Novateca, iar bibliotecarii a căror vîrstă diferă pe intervalul corespunzător "categoriei de tineret", au inpirat Novateca să cădem de acord că "tinerețea este un mod de simțire și de gândire."

În timp ce unii dintre participanți erau ezitanți și sceptici la deschiderea evenimentului, la finele săptămînii, fiecare dintre ei era prodund inspirat să muncească pentru implicarea comunității locale și de a demonstra că biblioteca este un centru vital, important și util comunității locale.

În ziua de deschidere, Directorul Programului Novateca, Evan Tracz a motivat bibliotecarii să beneficieze de toate oportunitățile care le oferă Programul. ”Cînd un bibliotecar se schimbă și dobîndește cunoștințe și abilități noi, anume acest moment este unul de cotitură pentru biblioteca unde lucrează. Este un moment cînd biblioteca începe să se schimbe, să devină o instituție interesantă, atractivă și utilă pentru membrii comunității”, a adăugat Evan.

Pe parcursul următoarelor zile, participanții au fost implicați în ateliere interactive, au discutat despre cele mai importante si necesare arii de dezvoltare, cît și despre calitățile unui lider comunitar. Concepte ca inovație, mobilizare comunitară, cît și metode de atragere a utilizatorilor la bibliotecă și stabilire de parteneriate durabile, au fost discutate în cadrul atelierelor. De asemenea, participanții au fost instruiți să scrie istorii de succes și să folosească cît mai util rețelele sociale pentru a consolida implementarea activităților și evenimentelor, a atrage noi susținători ai bibliotecii și cît mai mulți utilizatori. Totodată, bibliotecarii au avut oportunitatea să își creeze un blog, fiind ghidați de blogger-ul Geo Lupașcu. Participanții au fost emoționați și foarte mîndri să publice primul articol pe blog despre experiența lor în cadrul Școalii de Vară.

O altă componentă a Școlii de care au benefiat participanții au fost vizitele la Biblioteca Municipală Chișinău, Biblioteca Națională și Biblioteca Națională pentru Copii, cît și Centrele de Instruire și Excelență care se află în incinta acestor 3 instituții. Bibliotecarii au fost în particular interesați de activitățile care au loc în Biblioteca Națională pentru Copii și au remarcat că în prezența unor bibliotecari dedicați, a tehnologiei și a inspirației, biblioteca poate deveni un centru interesant și atrăgător pentru copii, unde ei pot învață jucîndu-se.

Daniela Draghici, membru a echipei de implementare a Programului Biblionet din România a participat pe parcursul întregii săptămîni la activitățile Școlii și a împărtășit participanților pasiunea și încrederea sa în importanța profesiei de bibliotecar și a bibliotecilor, care trebuie să fie centrate pe comunitate. De asemenea, a inspirat participanții să înceapă să își schimbe modul de gîndire spre unul pro-activ și optimist.

Toți bibliotecarii și-au împărtășit feedback-ul cu privire la activitățile petrecute pe parcursul Școlii de vară și așteaptă cu nerăbdare să înceapă să pună în aplicare cunoștințele dobîndite. Mariana Rusu, o bibliotecară din Orhei a subliniat că: "Toți avem nevoie de un nou impuls pentru a ne schimba abordările și gândirea, o doză de motivație care va duce la nașterea unor nou idei. Sunt foarte fericită și profund mișcată că am avut posibilitatea de a fi parte a acestei călătorii care se numește Școala de Vară. Acum am foarte multă motivație, pasiune și un bagaj de dăruire, și sunt sigură că acum eu și biblioteca mea ne vom schimba.”

Școala de vară a deschis un nou capitol atît pentru bibliotecari, cît și pentru Novateca. Datorită entuziasmului și energiei acestui grup de bibliotecari și dorinței puternice pentru schimbare, experimentare și adaptare pe care o posedă, Novateca nu are nici un dubiu că comunitatea de bibliotecari din Moldova are o nouă generație de lideri care vor continua să consolideze schimbările și trend-urile pozitive din ultimii ani.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site