08/09/2016

START Conferințelor de Orientare pentru bibliotecile pentru copii!

La data de 6 și 8 septembrie, Novateca în cooperare cu Ministerul Culturii și Biblioteca Națională pentru Copii, au organizat primele sesiuni informative pentru bibliotecile pentru copii, selectate să adere la rețeaua Novateca.

Tehnologiile noi și așteptările ce derivă în urma utilizării lor, motivează bibliotecile să dobândească abilități noi și să dezvolte servicii moderne pentru un număr tot mai mare de utilizatori, extinzând astfel oportunitățile de educație pentru cetățeni. Cele două evenimente au adunat peste 150 de bibliotecari și reprezentanți ai autorităților publice locale (APL) și i-au familiarizat cu conceptul general al programului Novateca, aspectele logistice ale procesului de dotare cu echipament și oportunitățile de dezvoltare profesională pentru bibliotecari.

"Suntem martorii unei revoluții în activitatea bibliotecilor publice din țară, care se află într-un proces continuu de modernizare și reformare", a afirmat Monica Babuc, Ministru al Culturii. Ministrul a încurajat reprezentanții APL și ai Consiliilor Raionale să fie pro-activi și să sprijine bibliotecile publice în procesul de modernizare și dezvoltare a unor comunități durabile.

În vederea asigurării accesului liber la Internet și la resursele on-line, 56 de biblioteci pentru copii vor fi echipate cu 156 tablete, 16 calculatoare și echipamente de rețea. În același timp, mai mult de 50 de bibliotecari vor primi instruiri în domeniul IT, cât și în dezvoltarea serviciilor moderne de bibliotecă pentru copii, utilizând tabletele.

"Utilizarea corectă a tehnologiilor moderne și instrumentelor, precum și consultanța oferită în acest domeniu, oferă plus valoare bibliotecilor, în special bibliotecii pentru copii", a menționat Evan Tracz, Directorul Programului Novateca. "Tabletele și aplicațiile pot fi utilizate în moduri foarte diverse, stimulând procesul de educație și totodată, aducând idei și elemente noi pentru comunitate", a adăugat el.

Cei prezenți au participat la mini-ateliere de lucru privind utilizarea tabletelor și dezvoltarea jocurilor educative pentru copii și adolescenți. Ulterior, participanții au fost divizați în grupuri, pentru a discuta despre procesul de echipare a bibliotecii, instruiri în domeniul IT, cooperarea cu autoritățile publice locale, politicile de utilizare a tabletelor și a Internetului, precum și despre procesul de raportare online.

Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii a informat participanții despre utilitatea tabletelor și avantajele utilizării acestora. "Tabletele și aplicațiile disponibile pentru ele aduc schimbarea în procesul de educație. Ele oferă copiilor posibilitatea de a fi mai creativi și de a învăța într-un mod interactiv", a afirmat ea.

Printre bibliotecile selectate pentru a primi echipament IT și a beneficia de formare profesională pentru bibliotecari se numără bibliotecile publice pentru copii din Chișinău, Bălți, Cahul, Călărași, Căușeni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari Edineț, Fălești, Florești, Găgăuzia, Hâncești, Ialoveni, Ocnița, Orhei , Rezina, Sîngerei, Soroca, Taraclia, Telenești și Ungheni.

Aderarea bibliotecilor pentru copii la rețeaua Novateca se înscrie în contextul Memorandumului de înțelegere semnat între Ministerul Culturii al RM și Programul Novateca/ IREX Moldova. Proiectul prevede dotarea bibliotecilor pentru copii cu tablete și alte tehnologii moderne; diversificarea, inovarea serviciilor de bibliotecă pentru copii; instruirea bibliotecarilor în vederea implementării serviciilor bazate pe utilizarea tabletelor; consolidarea rețelei bibliotecilor pentru copii; dezvoltarea parteneriatelor pentru implementarea inițiativelor de modernizare a bibliotecilor pentru copii; crearea în cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii a Centrului de Excelență și Instruire, care va instrui bibliotecarii și va promova servicii moderne de bibliotecă pentru copii.

Galerie foto:

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site