27/03/2017

Peste 1000 de biblioteci modernizate din Moldova răspund noilor necesități ale comunităților

Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii și Biblioteca Națională a Republicii Moldova au lansat pe data de 27 martie 2017 cea de-a doua etapă a campaniei naționale de sensibilizare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă!”, accentuând impactul major al bibliotecilor publice modernizate asupra vieții cetățenilor din întreaga țară.

În rezultatul modernizării și transformării a peste 1000 de biblioteci publice în centre comunitare active ce răspund necesităților comunității prin noi modalități, cea de-a doua etapă a campaniei de sensibilizare va promova cele mai populare servicii de instruire oferite în mod gratuit la biblioteci, printre care instruiri în domeniul incluziunii digitale, dezvoltării economice, agriculturii, sănătății, familiei, educației non-formale pentru copii și tineri.

“Pe parcursul ultimilor cinci ani, am echipat mai mult de 1000 de biblioteci publice și am instruit bibliotecarii în dezvoltarea și utilizarea serviciilor. La această etapă, ne propunem să oferim bibliotecilor capacitățile necesare pentru a dezvolta servicii moderne și a le promova în mod individual”, a menționat Evan Tracz, Directorul Programului Novateca.

Cu suportul partenerilor locali și naționali din sectorul public și privat și a voluntarilor din comunitate, bibliotecarii instruiți se vor implica activ în campanie și vor continua progresul înregistrat pe parcursul ultimilor ani oferind o gamă largă de servicii moderne pentru cetățeni de diferite vârste, ocupații, interese și necesități.

În anul 2016, peste 465.000 de cetățeni ai Moldovei au beneficiat de acces gratuit la tehnologie, servicii specializate și instruiri. 81% din acești vizitatori au utilizat tehnologiile moderne pentru a avea acces la informație relevantă, economisind astfel bani și timp, 54% din ei au creat conținuturi online, iar jumătate au utilizat tehnologiile oferite de biblioteci pentru a comunica și a ține legătura cu rudele și prietenii din țară și de peste hotare.

„Cu ajutorul bibliotecarilor instruiți, bibliotecile publice din Moldova devin astăzi centre comunitare active și multifuncționale care oferă servicii ce depășesc rolul tradițional al bibliotecilor și răspund necesităților și intereselor diferitor categorii de utilizatori”, a menționat vice-ministrul Culturii, Igor Șarov.

Cetățeni de diferite vârste, ocupații și interese din Moldova vin la bibliotecă pentru a obține noi cunoștințe, informații utile și pentru a-și forma noi abilități. Chestionarele naționale recente arată că 14% din vizitatorii bibliotecilor au accesat pentru prima dată internetul la bibliotecă, iar 45% au căpătat abilități de a căuta și aplica online pentru un post de muncă.

“Datele statistice reprezintă un instrument cheie ce facilitează dezvoltarea serviciilor de bibliotecă conform necesităților localnicilor și maximizează impactul bibliotecilor asupra vieții cetățenilor”, a menționat Elena Pintilei, Directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

A doua etapă a campaniei „Ne vedem la bibliotecă!” se va desfășura până în luna octombrie, având drept scop răspândirea acestor beneficii și servicii către mii de utilizatori noi și accentuarea rolului important pe care îl au bibliotecile la îmbunătățirea vieții și oferirea de noi oportunități tuturor cetățenilor Moldovei.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site