17/11/2017

1200 de copii și părinți au vizitat bibliotecile publice din Moldova pentru a deveni #SuperCoders

În luna octombrie, peste 1200 de copii și părinți au vizitat bibliotecile publice din Moldova pentru a participa la atelierele interactive #SuperCoders – un program lansat la nivel internațional de Fundația Orange și transformat într-o inițiativă națională de către Orange Moldova, cel mai mare furnizor de servicii internet din țară, în cadrul căreia bibliotecile publice au adus oamenii mai aproape de revoluția digitală. Pentru a răspunde așteptărilor societății și a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunități, grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders și l-a implementat în 17 țări din întreaga lume.

Evenimentele regionale găzduite pe parcursul lunii de 37 biblioteci naționale, municipale, raioane și orășenești din toată țara au oferit copiilor posibilitatea să dobândească noi abilități de programare și securitate digitală, și să-și exprime creativitatea într-un mediu distractiv și interactiv. Ghidați de profesori instruiți în domeniul TI, copiii au explorat lumea codării și au învățat cum să își creeze propriile animații și jocuri, utilizând platforma Scratch. Aplicația s-a dovedit a fi o opțiune interesantă și prietenoasă utilizatorului pe care se pot învăța principiile de programare, motiv pentru care tot mai multe școli din Moldova încep să o folosească în locul instrumentelor deja depășite utilizate la lecțiile de informatică.

„A fost o activitate foarte interesantă. Am creat personaje și imagini colorate și am proiectat o „casă plină de dulciuri”, a declarat Carmen Armeanu, o tânără participantă la atelierul #SuperCoders desfășurat la Biblioteca Publică Cantemir.

Părinții și tutorii s-au alăturat copiilor lor în această aventură captivantă în lumea programării, învățând de la bibliotecari instruiți despre provocările lumii virtuale și cum să asigure securitatea copiilor în spațiul online și protecția datelor personale. Măsurile de protecție împotriva hărțuirii online, aplicațiile și programele de control parental, setările de confidențialitate în rețelele sociale au fost doar câteva din cele mai populare întrebări adresate de părinți. Bibliotecarii i-au instruit pe părinți cum să seteze parole puternice, să gestioneze mai multe conturi, să recunoască mesajele spam, dar și să-și ajute copiii să-și protejeze datele și să recunoască acțiunile periculoase sau potențialii agresori din mediul online.

„Această instruire m-a ajutat să înțeleg că interzicerea accesului la internet nu este o opțiune. Dimpotrivă, trebuie să vorbim cu copiii noștri și să îi învățăm cum să se protejeze în mediul online”, a subliniat unul dintre părinții care au participat la atelierul #SuperCoders.

Succesul acestor instruiri i-a determinat pe unii bibliotecari să continue să ofere cursuri de programare în mod regulat în bibliotecile lor, astfel contribuind la educația informatică și incluziunea digitală timpurie a tinerilor utilizatori.

„Dacă anteriori părinții erau preocupați de siguranța copiilor lor în timp ce se jucau cu alți copii în curte, astăzi devin din ce în ce mai conștienți de importanța asigurării siguranței online pentru copiii lor și prevenirea posibilelor amenințări”, a subliniat directorul Bibliotecii Raionale Strășeni, Nadejda Padure.

95,8% dintre respondenții sondajului desfășurat de Novateca cu privire la inițiativa #SuperCoders au evaluat instruirile bibliotecarilor în domeniul securității online ca fiind peste medie sau foarte bune și au încurajat bibliotecarii să sporească gradul de conștientizare cu privire la securitatea online și să continue aceste cursuri și în școlile locale.

Studiul a mai arătat că 87,5% dintre bibliotecarii care au găzduit evenimentele consideră aceste ateliere ca fiind o oportunitate excelentă de a motiva utilizatorii să viziteze biblioteca mai des și să atragă noi utilizatori, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta abilități TI avansate și a petrece timp cu familiile lor. Bibliotecarii s-au arătat, de asemenea, dornici să extindă oferta de servicii a bibliotecilor și să organizeze mai multe evenimente educaționale și sociale pentru membrii comunității pentru a crește vizibilitatea bibliotecii și a atrage noi parteneri.

În urma evenimentelor regionale #SuperCoders, peste 80% din bibliotecile participante s-au angajat să instaleze o versiune offline a aplicației Scratch pe toate calculatoarele bibliotecii și să ofere acces liber publicului. Atelierele au convins 38% din biblioteci să inițieze un serviciu modern de bibliotecă pentru copii pe programare Scratch, în timp ce alte 33% au manifestat un interes sporit în dezvoltarea unui serviciu modern de bibliotecă privind securitatea cibernetică care vizează adulții.

Acest parteneriat și serie de evenimente le-a oferit bibliotecilor posibilitatea să continue să evolueze și să ofere beneficii tangibile copiilor și adulților, contribuind la formarea abilităților TI ale noii generații și educând părinții cum să asigure securitatea online a copiilor lor. De asemenea, acestea au arătat că bibliotecile pot colabora cu entități din sectorul privat pentru a oferi comunităților servicii și activități educaționale atractive.

Despre #SuperCoders International
Pentru a răspunde așteptărilor societății și pentru a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunități, în 2014 Grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders. Programul este un eveniment internațional desfășurat în Săptămâna Europeană a Coding-ului în 17 țări în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Maroc, Tunisia, Spania și Moldova.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site