22/02/2018

15 Bibliotecari Noi se Alătură Grupului de e-Ambasadori Naționali!

Printr-o inițiativă comună a programului Novateca și a Centrului de Guvernare Electronică, bibliotecile publice și bibliotecarii din Moldova își asumă noi roluri în promovarea și furnizarea accesului la serviciile publice online.

În perioada 6-7 februarie, 15 noi bibliotecari au participat la un curs de instruire privind utilizarea serviciilor de e-guvernare, desfășurat la Centrul de Statistică și Cercetare al Bibliotecii Naționale, în cadrul căruia au învățat să acceseze platformele electronice (servicii.gov.md) și să utilizeze instrumente precum semnătura electronică, MPass, MSign și MPay.

În cadrul instruirii și atelierelor de lucru desfășurate în cursul lunii februarie, noii e-Ambasadori din raioanele Ocnița, Edineț, Dondușeni, Râșcani, Glodeni, Şoldăneşti, Sângerei, Călărași, Hâncești, Ștefan Vodă, Cimișlia, Basarabeasca, UTA Găgăuzia, Orhei şi Rezina s-au familiarizat cu ofertele și instrumentele de e-guvernare și au aflat despre beneficiile serviciilor publice electronice. Având ca sarcină să acceseze serviciile electronice de la domiciliu, bibliotecarii au înțeles mai bine procesul și au venit cu o listă de întrebări destinate reprezentanților Centrului de Guvernare Electronică, care și-au împărtășit, la rândul lor, experiența și au venit cu clarificări suplimentare din prima sursă.

Pentru a asigura o colaborare de succes și a prezenta întreaga gamă de beneficii obținute în urma utilizării serviciilor publice electronice, e-Ambasadorii care au participat la instruirile anterioare, și-au împărtășit experiența și au diseminat cele mai bune practici în asigurarea accesului cetățenilor la servicii electronice la bibliotecă. De asemenea, aceștia au oferit recomandări și sugestii utile privind desfăşurarea cursurilor la nivel local și au încurajat noii e-Ambasadori să promoveze beneficiile serviciilor electronice în comunitățile lor.

Rețeaua e-Ambasadorilor acoperă acum fiecare raion din țară și include 43 de bibliotecari care ajută membrii comunităților să acceseze serviciile electronice și instruiesc alți bibliotecari din raion să facă același lucru.

Atât persoanele fizice, cât și reprezentanții sectorului de afaceri pot vizita acum bibliotecile publice pentru a beneficia de asistență în accesarea serviciilor electronice pentru a plăti impozitele pe venit, facturile pe energie electrică și alte utilități, pentru a obține cazier judiciar sau alte acte de stare civilă, precum și pentru a găsi informații în vederea inițierii micilor întreprinderi în mediu rural, economisind atât timp, cât și bani.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site