15/06/2018

Campania de sensibilizare „E biblioteca MEA” promovează Noua Lege cu privire la biblioteci și susține transformarea bibliotecilor publice din țară

Joi, 14 iunie, Programul Novateca împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” au demarat campania națională de sensibilizare privind modernizarea bibliotecilor publice din țară „E biblioteca mea!” Evenimentul a oferit o platformă de discuții și dezbateri pe subiectul noii Legi cu privire la biblioteci, în contextul asigurării unei dezvoltări durabile și moderne a tuturor bibliotecilor publice din Moldova, familiarizând totodată participanții cu cele mai recente inovații din acest domeniu.

Prezentă la eveniment, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a remarcat „În ultimii șase ani s-a produs o schimbare substanțială în bibliotecile din Moldova. În acest timp, 1070 de biblioteci au fost renovate într-o manieră exemplară, și nu doar renovate, dar echipate cu tablete, calculatoare, echipament performant, seturi de robotică și multe altele. Mai mult decât atât, în anul 2017 a fost aprobată noua Lege a Bibliotecilor și astfel am reușit să transformăm această mișcare în una extrem de complexă”.

În cadrul unui panel de discuții, cu participarea mai multor experți și parteneri ai bibliotecilor, participanții la eveniment au avut ocazia să afle care sunt reușitele noilor modificări legislative privind bibliotecile și importanța acestora pentru comunități. În tandem cu modernizarea bibliotecilor și serviciilor pe care le oferă, noua Lege vine să adopte modelul bibliotecii moderne promovate de programul Novateca, garantând astfel dezvoltarea durabilă a acestor instituții și apropiind comunitatea de bibliotecă. Noua lege accentuează în mod special, necesitatea prestării unor servicii utile pentru toți cetățenii, contribuind nemijlocit la dezvoltarea activă a comunității. Servicii precum acces la internet, diverse cursuri de perfecționare, cursuri de programare, robotică, săli de lectură moderne, lecții de limbi străine și multe altele vor fi disponibile vizitatorilor bibliotecii.

La fel de important, conform noii legi, bibliotecile din Moldova vor asigura servicii incluzive și colecții pentru toți cetățenii țării, fiind astfel recunoscute drept spații de dezvoltare proactive în asigurarea echității și nediscriminării într-o comunitate.

Evan Tracz, Directorul Programului Novateca, a apreciat eforturile partenerilor pe parcursul anilor de a se implica în transformarea comunității bibliotecare, noua Lege privind Bibliotecile fiind un pas esențial și necesar pentru a păstra ritmul alert de modernizare a bibliotecilor: „Novateca se bucură de această realizare importantă, care constituie un pas esențial în procesul de modernizare a bibliotecilor din Moldova și continuă să inspire bibliotecarii să împărtășească noi perspective cu colegii și utilizatorii săi de bibliotecă”.

Participanții la evenimentul de lansare au avut șansa să facă și un tur al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” și să observe în timp real câte oportunități găzduiește o bibliotecă. Cei mai mulți dintre vizitatori au optat să ia parte la cursuri de robotică, programare și demonstrații marca FabLab, ore de limba engleză, cât și la cursuri de semne pentru copii hipoacuzici.

Claudia Balaban, Directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”: „Biblioteca noastră, alături de întreaga rețea de biblioteci publice din țară, și-a diversificat gama de servicii și astăzi se bucură de tot mai mulți vizitatori, care pășesc pragul bibliotecii pentru a explora noi oportunități.”

Campania de promovare a bibliotecilor publice „E Biblioteca Mea” va aduce în vizorul cetățenilor, autorităților publice, cât și personalului bibliotecar multitudinea de oportunități oferite de bibliotecile publice de azi. Aceasta își mai propune să promoveze prevederile noii Legi cu privire la biblioteci și să convingă cetățenii și autoritățile publice locale să devină susținătorii și partenerii de încredere ai bibliotecilor din comunitate.

Timp de 5 ani, Programul Novateca, implementat de IREX în Moldova, cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates și în cooperare cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, a facilitat transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în centre și instituții comunitare vibrante și moderne. Cu îndrumarea bibliotecarilor și în strânsă cooperare cu alți parteneri și instituții publice, acum bibliotecile din țară pot oferi servicii inovatoare proprii nevoilor moderne de informare.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site