27/07/2018

Personajele animate capătă viață la bibliotecă!

26 iulie, în contextul campaniei naționale de sensibilizare cu privire la biblioteci „E Biblioteca Mea”, Programul Novateca, în parteneriat cu Primăria orașului Ialoveni a organizat un eveniment de prezentare a serviciilor moderne oferite de către Biblioteca Publică Orășenească „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni, aceasta fiind una dintre cele peste 1000 de biblioteci publice modernizate din țară. Astăzi biblioteca găzduiește un club de animații, atelier de jocuri interactive și digitale, club de robotică, cât și o bebetecă special amenajată, menită să vină în ajutorul părinților cu copii - „Cu bebe la bibliotecă”.

„Mă bucur enorm când văd că tot mai multe persoane din localitate vin la bibliotecă, fie că sunt copii, oameni în etate sau mame cu bebeluși. Biblioteca este un mediu atât de incluziv și prietenos, încât găzduiește servicii și posibilități pentru întreaga comunitate”, a remarcat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

Mai mult decât atât, în anul 2017, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat noua Lege cu privire la Biblioteci, care vine să legifereze modelul bibliotecii moderne promovate de programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, garantând astfel dezvoltarea durabilă a acestor instituții și apropiind comunitatea de bibliotecă. Astfel, servicii precum acces gratuit la internet, diverse cursuri de perfecționare, cursuri de programare, robotică, spații moderne și multifuncționale, lecții de limbi străine și multe altele sunt acum disponibile utilizatorilor bibliotecii. Aceste aspecte ale noii legi au fost detaliat discutate și dezbătute în timpul evenimentului în cadrul unui panel de discuții, unde au fost accentuate principalele elemente ale legii și impactul acesteia în asigurarea unei dezvoltări durabile a bibliotecilor din țară.

„Biblioteca este a comunității, iar Noua Lege susține și are grijă de necesitățile cetățenilor la informare, educație, transfer de cunoștințe și formare liberă a opiniilor”, a menționat Eugenia Bejan, Secretar al Consiliului Național Biblioteconomic.

Evenimentul a fost urmat de către un tur al bibliotecii, unde participanții au avut șansa să ia parte în timp real la cursurile și serviciile moderne oferite de către Biblioteca Publică Orășenească „Petre Ștefănucă” din Ialoveni: cluburile de animații pentru copii, jocurile interactive organizate de către bibliotecă, cât și bebeteca – serviciul special dedicat părinților cu copii mici „Cu bebe la bibliotecă”.

”Astăzi, când menționăm biblioteca din orașul Ialoveni, ne gândim imediat la clubul de animație, bebeteca și cursurile diverse pe care biblioteca noastră le oferă comunității. E remarcabil cum bibliotecile noastre, în comparație cu alte instituții publice, au devenit astăzi unele dintre cele mai dotate și modernizate spații care servesc comunitatea”, a menționat Tudor Grigoriță, șeful secției cultură a raionului Ialoveni.

Campania de promovare a bibliotecilor publice „E Biblioteca Mea” aduce în vizorul cetățenilor, autorităților publice, cât și personalului bibliotecar multitudinea de oportunități oferite de bibliotecile publice de azi. Aceasta își mai propune să promoveze prevederile noii Legi cu privire la biblioteci și să convingă cetățenii și autoritățile publice locale să devină susținătorii și partenerii de încredere ai bibliotecilor din comunitate.

Astăzi, bibliotecile din țară răspund necesităților tinerilor la educație non-formală, oferind spații creative „makerspace” și diversificând gama de servicii prestate cu activități de programare, aplicații pe tablete, cluburi de animații și 19 de cluburi de robotică, care au adunat până în prezent 800 de copii și tineri dornici să-și dezvolte cunoștințele STEM.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site