12/09/2018

Bibliotecarii din raionul Cahul abordează ofertele educaționale și de servicii din perspectiva sustenabilității, în cadrul vizitei de studiu la Brăila, Brașov și Sinaia.

Dat fiind faptul că lucrurile, în materie de modernizare și promovare, au luat amploare în raionul Cahul, Centrul de Excelență Profesională a optat pentru organizarea unei vizite de studiu pentru 10 bibliotecari din localitățile raionului, care urmau să împărtășească din experiențele acumulate cu bibliotecile din România, cât și să abordeze chestiuni legate de sustenabilitate, advocacy, strategii de promovare și comunicare. S-a mizat mult pe faptul că utilizatorii trebuie să perceapă că biblioteca le aparține în totalitate și că ei sunt acei care validează rolul și importanța ei în societate.

Schimbul de experiență a demarat în perioada 5-7 septembrie și a debutat cu vizitarea Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila. Această bibliotecă, după cum au remarcat bibliotecarii participanți, excelează prin diversitatea și gradul de acoperire a serviciilor prestate. Cine oare putea să-și imagineze vreodată că o bibliotecă prestează servicii de caiac canoe, balet, canto, teatru și multe alte lucruri, pe care, de regulă, nu le găsești în bibliotecă. Un lucru este clar, biblioteca este peste tot, nimic de amploare nu se întâmplă în județul Brăila fără ca biblioteca să nu fie prezentă. Plus că biblioteca reprezintă acel punct de legătură între parteneri și utilizatori, astfel încât beneficiile disponibile să ajungă la utilizatori prin intermediul bibliotecii. În acest context, s-a discutat cât de importante sunt acțiunile de outreach și advocacy, prin intermediul cărora biblioteca câștigă teren în percepția cetățenilor. Spre exemplu, mai nou, biblioteca și-a orientat o strategie în abordarea mediului de afaceri, în vederea stabilirii de parteneriate, generatoare de beneficii reciproce. Mai exact, a fost creat Ziarul Ecomomic, cu conținuț despre și pentru afacerile din zonă, prin care sunt promovate ofertele anumitor întreprinderi publice și private, în ideea că cândva biblioteca va avea nevoie de suportula acestora.

În incinta bibliotecii din Brăila a fost organizat un atelier de robotică pentru cei 10 bibliotecari din raionul Cahul. Deși aparent, acest gen de serviciu nu este disponibil fiecăruia, echipa de la Brăila a reușit să adapteze conținutul serviciului pentru toate vârstele și să-l facă cât mai accesibil. Majoritatea participanților au fost impresionați de combinația de inovație, creativitate și competiție prezente în cadrul serviciului, care aduce un plus valoare de motivare și orientare profesională a tinerilor. După cum a menționat și dna Maria Muchi, șefa Bibliotecii Publice Zîrnești: „Totul este conceput în jurul strictelor necesități ale utilizatorilor și este necesar de ajustat continuu oferta de servicii în baza consultării opinii publice”.

Au avut loc discuții pe marginea transformării rolului bibliotecii, dezvoltării și actualizării ofertei de servicii, valorificării inovației și a colecțiilor ca instrument de atragere și fidelizare a utilizatorilor, ajustării infrastructurii ca și condiție mandatorie pentru o bună incluziune a tuturor categoriilor de utilizatori.

A doua zi, grupul de bibliotecari au vizitat Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, care s-a impus prin utilizarea avansată a tehnologiilor pentru dezvoltarea culturii civice, ridicarea gradului de cultură generală și promovarea lecturii interactive. Spre exemplu, a fost prezentat un serviciu care, prin intermediul unei aplicații pe telefon, permite scanarea unor cărți poștale care ilustrează conținutul unei cărți și, în cele din urmă, audierea unui scurt rezumat în baza narațiunii din cartea respectivă. De asemenea, a fost prezentată aplicația Izilit care, nu face altceva decât să recomande o carte în fiecare zi, transmițând utilizatorului o mică descriere despre subiectul și autorul cărții.

Un alt exemplu, de această dată de promovare și comunicare, l-a reprezentat serviciul Book Trailer, prin care copii și tinerii au posibilitatea să învețe și, în cele din urmă, să facă o reclamă video la o carte pe care o recomandă. Pentru a spori nivelul motivațional, s-a propus să se facă și careva concursuri pentru cea mai bună promovare.

În cadrul bibliotecii județene de la Brașov și ulterior în cea locală de la Râșnov, au fost organizate paneluri de discuții care au abordat programele de educație durabilă focusate pe: încurajarea dezvoltării economiei locale (organizarea festivalurilor gastronomice, vestimentare și obiectelor de artizanat), implicarea bibliotecilor în promovarea turismului rural (tururi ghidate pentru copii în a descoperi comunitatea), prestarea unor servicii care să faciliteze accesare de către cetățeni a unor servicii publice (completarea formularelor pentru subvenții, declarații fiscale, certificate, proiecte comunitare, etc). În acest context, cei 10 bibliotecari din raionul Cahul au excelat prin împărtășirea rezultatelor obținute în demararea campaniilor de advocacy, lucrul cu persoanele defavorizate și cu deficiențe senzoriale în cadrul serviciilor replicate „BiblioSperanța”, „Sunet și Culoare pentru Fiecare” și „Ican – pentru o carieră de succes”. La rândul lor, bibliotecarii din Brașov și Sinaia au apreciat mult arsenalul impunător al experienței bibliotecarilor din Cahul, schițându-și un șir de idei pe care le vor implementa. Printre acestea s-au numărat: CodeLabul, Sunet și Culoare pentru Fiecare, Sunt Eco – am portofoliu digital, Clubul femeilor și cel al agricultorului, Clubul de animații, FabLab-ul, cât și bunele practici de advocacy care au dat rezultate cu un impact vizibil.

În urma acestei vizite, bibliotecarii din Moldova și-au asumat angajamentele să găsească un loc de cinste bunelor practici preluate de la colegii din România, declarând că vor depune mai mult efort în asigurarea sustenabilității ofertei de servicii existente, diversificarea și extinderea acesteia către un număr cât mai mare de utilizatori.

roooooo

Contacte

202 Stefan cel Mare Avenue
Kentford floor 8
Chisinau, MD-2004
Tel. +373 22 22 29 92
22 33 85, 22 55 95
75 44 51, 22 88 37
Fax. +373 22 22 88 39
Email: [email protected]

Creare si promovare site